{ "title": "Çaldıran Savaşı", "image": "https://www.yavuzsultanselim.gen.tr/images/cildiran-savasi.jpg", "date": "20.01.2024 11:29:34", "author": "Naz", "article": [ { "article": "
Çaldıran savaşı, Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim ile şii inançları kurulmuş olan Safevi devletinin başındaki Şah İsmail arasında geçen bir meydan muharebesidir. Şah İsmail'in Akkoyunlu devletini tarih sahnesinden kaldırması, Azerbaycan, İran ve Irak-ı Arap bölgelerini ele geçirerek Anadolu topraklarına kadar sınırlarını genişletmesi Çaldıran savaşı için etkenlerden biri olmuştur. Şah İsmail Anadolu'da fırsat buldukça isyanlar çıkarıp Osmanlı içinde yer alan şiileri kendine bağlayabilmek adına propagandalar yapmıştır. Bu karşın Yavuz Sultan Selim'de her fırsatta Osmanlıyı parçalamak niyetinde olan ve batıya yapılan her seferde Osmanlıyı arkadan vurmayı amaçlayan Şah İsmail'e kesin anlamda bir darbe indirmek niyetinde idi. Çaldıran savaşının ana nedenleri olan bu gelişmelerden ayrı olarak savaşın diğer nedenleri şöyledir;

Çaldıran savaşının sebepleri nelerdir?

Doğu Anadolu topraklarını ele geçirmek isteyen Şah İsmail'in bu bölgede yaşayan şii türkmen aşiretlerini Osmanlı'ya karşı ayaklandırması.

Yavuz'un İran'a düzenleyeceği sefer öncesinde Dulkadiroğlu Alaüddevle'den yardım istemesi ama bu yardımın reddedilmesi.

Çaldıran savaşının sonuçları

23 Ağustos 1514 tarihinde, günümüzde Van'ın bir ilçesi olan Çaldıran ovasında gerçekleşen muharebede Osmanlı ordusu zafer kazanmıştır.

Savaşın kazanılmasında Osmanlı ordusunun dönemin en güçlü savaş silahlarını kullanması etkili olmuştur.

Osmanlı ordusu İran'ın başkenti Tebriz'e girmiştir.

Doğu Anadolu bölgesi Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Safevi tehlikesi bir süreliğine olsa da önlenmiştir.

Çaldıran savaşında Osmanlı ordusunun 100 bin civarında bir askeri kuvvet olduğunu belirten tarihi kaynaklar Şah İsmail komutasındaki kuvvetlerin 40 bin civarında askerden oluşan bir askeri güç olduğunu belirtmektedirler. Çaldıran savaşında yüksek askeri güç kullanan Osmanlı ordusu savaş sonrası kesin bir zafer kazanmalarını sağlamıştır. Çaldıran savaşının temel nedenlerinden biri de Osmanlının II. Beyazıd döneminden itibaren Safevi'ler ile ilişkilerinin kötüleşmesidir. Bu dönemde iki hükümdarlığın kötüleşen ilişkileri Çaldıran savaşı ile sonuçlanmıştır. Çaldıran savaşı askeri güç anlamında daha üstün olan Osmanlı'nın kesin zaferi ile sonuçlanmıştır ancak zafer sonrası kışı Tebriz'de geçirmek isteyen I. Selim, yorgun düşen Osmanlı askerleri arasındaki huzursuzluk artınca İstanbul'a dönmek zorunda kalmıştır. Bu zamansız dönüşün sonuçlarından biri Çaldıran savaşı ile kazanılan toprakların bir bölümünü geri bırakmak olmuştur. Bu şekilde muharebede kaybedilen birçok toprak Safeviler tarafından savaşsız geri kazanılmıştır. Çaldıran savaşının asıl amacı zaten burada toprak kazanmak değil güç üstünlüğünü kabul ettirmek olduğundan asıl amacına ulaştıkları söylenebilir. Savaş sonrası Safeviler ile Memluklar arasındaki iletişim kesilmiştir, böylelikle Yavuz Sultanın Mısır seferi daha kolay bir hale gelmiştir.
" } ] }