{ "title": "Yavuz Sultan Selim Camii", "image": "https://www.yavuzsultanselim.gen.tr/images/yavuz-sultan-selim-camii.jpg", "date": "21.01.2024 08:33:40", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Yavuz Sultan Selim Camii, Sultan Selim'in emri üzerine Haliçte bir tepe üstünde inşa edilmeye başlanmıştır. Yavuz Sultan Selim camisine Kanuni Sultan Süleyman tarafından medrese, imaret ve türbe eklenmiştir. Yavuz Sultan Selim camisinin inşaatına 1522 senesinde başlanmış ve 1529 senesinde de tamamlanmıştır. Yavuz Sultan Selim Camii'si bir tarafı sarnıç diğer tarafı ise uçurumdur. Yavuz Sultan Selim Cami'sinin mimarı olan Acem Ali tarafından yapılmıştır. Yavuz Sultan Selim Camii çokgen gövdeli, kare kaideli ve tek şerefeli tam otuz sekiz metre civarında yüksekliği olan bir camidir. Yavuz Sultan Selim camisinin iç havlusunun giriş kapısındaki duvarda güneş saati bulunmaktadır.

Yavuz Sultan Selim Camii Mimari Yapısı

Tam üç kapı ile avluya girilmektedir. Kapıların birisi türbe kapısı diğeri ise batı tarafında çarşı kapısıdır. Kuzeyinde ise tam kırk merdiven kapısı vardır. Yavuz Sultan Selim Cami'si tam on sekiz tane sütün üzerinde yirmi iki kubbe ile örtülüdür. Avlunun dış yüzünde bulunan çiniler oldukça değerli ve dikkat çekicidir. Ana kubbe ise tam dört duvar ile örülmüştür. Yavuz Sultan Selim Cami'sinin birere şerefeli tam iki tane minaresi vardır. Mermer minberde dahil olmak üzere cami nakış, oyma, hat, çini ve kakma gibi birbirinden güzel ve dikkat çekici sanat eserlerinin en güzelleri ile donatılmıştır. Özelikle de pencere ile kapılarda olan oymalar oldukça görkemlidir. Mihrabın etrafındaki çini işçiliği sadece Yavuz Sultan Selim Camii de muhteşemdir. Caminin iki tarafında da tam dokuz kubbeli iki adet misafirhane bulunmaktadır. İçerisinde bir de medrese bulunur. Bizans devrinden kalan açık su havuzu dahi vardır. Caminin içerisinde yer alan 'Yavuz Sultan Selim Türbesi' kubbeli ve sekizgen bir yapıdadır. İç tarafı çini panolar kullanılarak süslenmiştir. Sedef oyma ve sandukası ile yapılmıştır. Yavuz Sultan Selim Mısır seferine giderken hocasının atının ayağından sıçramış olan çamurlu kaftanı vasiyeti üstüne sandukanın üstünde yer almaktadır. Caminin içerisine yer alan Şehzadeler türbesinde Mahmut ve Abdullah, Sultan Süleyman'ın oğulları ile Güler han Şah sultan yatmaktadır. Kanuninin annesi olan Ayşe Hafsa Sultan yıkılmış olan türbe içinde yatar. Sultan Abdülmecit ise altı köşeli yalın türbede yatmaktadır. 1861 senesinde hayatını kaybeden Abdülmecit ve oğulları da burada yatar. Yavuz Sultan Selim Camii içeresinde tam elli metrekare olan bir odalı sübyan mektebi de bulunmaktadır.
" } ] }