{ "title": "Yavuz Sultan Selim Köprüsü", "image": "https://www.yavuzsultanselim.gen.tr/images/yavuz-sultan-selim-koprusu.jpg", "date": "22.01.2024 01:30:31", "author": "Eyüp ÇANKAYA", "article": [ { "article": "
Yavuz Sultan Selim Köprüsü; İstanbul Boğaz'ının 3. Köprüsü olan Yavuz sultan Selim Köprüsü ya da diğer adıyla telaffuz ederek 3. Boğaz köprüsü 9. Osmanlı Padişahlarından İlk Halife'si olan Yavuz Sultan Selim han ismine ithafen verilmiştir. Uzunluğu 1.875 metre Genişliği 59 metre ve Uzunluğu 322 metredir. 29 Mayıs 2013'te temeli atılan köprü 26 Ağustos 2016 tarihinde inşaatı tamamlanması planlanmıştır. Köprü Güzergahı Anadolu yakası Sarıyer ilçesi ile Avrupa yakasındaki Beykoz ilçesi Poyrazköy semti arasındadır.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü Özellikleri Nelerdir?

Yapımı ile 59 metre ile dünya da genişlik bakımından, 320 metre kule yüksekliği ile dünya da en yüksek Kuleli asma köprüsü unvanını elinde bulundurmaktadır. Tasarımını Fransız Michel Virlogeux ve İsviçreli T. Engineering tarafından tasarlanıp Türk-İtalyan firmaları iş birliği ile inşası üstlenilmiştir. Şerit sayısı 4+4 otoyol, 1+1 şerit demiryoluna sahiptir. Şehrin trafiğine tam bir nefes olan ve rahatlatan köprü mevki olarak da stratejik bir konumda bulunmaktadır. İstanbul Boğaz'ının Karadeniz tarafında bulunan köprü zamanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül öncülüğünde Açılışı gerçekleştirilmiştir. Yapımında kullanılan malzeme Saf Çelik ve betondur. Geçiş ücretleri ise ₺19 (Otomobil)'dır. Boğaz'ın diğer 2 köprüsü günün belirli saatlerinde aşırı yoğun trafik ve istenilen karşılamayı veremediği için 3. Köprünün inşasına karar verilmiştir. 2000'li yıllardan beri dile getirilen fakat 2009'da 60. Hükümetin girişimleri ile hayata geçirilen proje Cumhurbaşkanı Zamanın başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından bizzat kendisi Keşif yaparak Boğaz'ı üzerinde helikopter uçuşu ile yerini belirlediği Yavuz Sultan Selim Köprüsü temelleri atılıp inşasına başlanılmıştır. Şehrin trafik yoğunluğuna çare olan ve %75 oranında ulaşımı kolaylaştıran ve Fatih Sultan Mehmet ile Boğaziçi köprüsüne Çok sayıda katkı sağlayan Yavuz Sultan Selim Köprüsü İstanbul Boğaz'ını 3. Kez birbirine bağlayan bir mühendislik harikasıdır.

Yavuz Sultan Selim Köprüsünde Hangi Araçlar Geçebilir

Araçlar konforlu güvenilir bir şekilde seyahat edebilecektir. Zaman'dan tasarruf edilebildiği gibi trafik yoğunluğundan kaynaklanan stres ve yorgunluk olmadığı için hayata pozitif yansımalara neden olan bir otoyoldur. Köprünün tamamlanması ile geçiş Güzergahında Yeni ticari alanlar ve ekonomik katkı sağlayacaktır. Hem karayolu hem de demiryolu geçişi sağlayan köprüyle Ülkenin Hem taşımacılık hem de ticari kapasitesi artmış olacaktır. Yavuz Sultan Selim köprüsü daha çok İstanbul'un kuzey bölgesine yakın olduğu için şehir içi hava kirleticilerinin de etkisi azalmış olacaktır. İstanbul'da hayata geçirilmeye düşünülen Büyük projelerden 3. Hava limanı ve benzeri Kanal İstanbul gibi mega projeler ile bağlantısı sağlanacaktır. Bunun ile komşu illere ulaşımın daha kısa ve rahat olması sağlanmış olacaktır.
" } ] }