{ "title": "Yavuz Sultan Selim Mısır Seferi", "image": "https://www.yavuzsultanselim.gen.tr/images/yavuz-sultan-selim-misir-seferi.gif", "date": "20.01.2024 17:57:08", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi İslam dünyası üzerindeki Osmanlı hakimiyeti bakımından tarihi bir olaydır. Fatih Sultan Mehmet samanına kadar Osmanlı- Memluk ilişkileri oldukça iyiydi. Memluk Devleti, Osmanlı Devleti'nin Avrupa'da Hristiyan toplumlarına karşı üstünlük kurmasına oldukça seviniyordu. Osmanlı Devleti'nin Karamanoğulları devletini ortadan kaldırarak güneyde hâkimiyet kurması Osmanlı ile Memluk Devleti'nin arasını bozdu. Fatih Sultan Mehmet zamanında iki devletin arası açılmış Yavuz Sultan Selim zamanında ise bu gerginlik savaşa dönüşmüştür. II. Yavuz'un Dulkadiroğluları Beyliğini ortadan kaldırmasıyla bu iki devlet arası dehada kızıştı. Bu nedenle Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferleri Başladı.

Yavuz Sultan Süleyman'ın Mısır Seferi Neden Olur?
Mercidabık Savaşı (1516)

Osmanlı Devleti ile Memluk Devleti Kilis civarındaki Mercidabık'ta savaşa tutuştu. Bu savaşı Osmanlı Devleti'nin kazandığı bu savaşta Memluk Sultanı Kansu Gavri öldü. Bu savaşın sonucunda Halep ve Şam Osmanlı egemenliğine geçerken Osmanlı Devleti tüm Suriye'ye hâkim oldu.

Ridaniye Savaşı (1517)

Yavuz Sultan Selim bir sene önce başlattığı seferi devam ettirerek Mısır'ın üzerine yürüdü. Bu yıllarda Kansu Gavri'nin yerine Tomanbay hükümdar olmuştu. Tomanbay Ridaniye'de güçlü bir savunma düzeni kurdu. Yavuz Sultan Selim olağanüstü bir başarı göstererek kısa bir süre içerisinde Sina Çölü'nü geçti. Memluk savunma hattını çevreleyerek Memluk'lerine savunma toplarını etkisiz hale getirerek Ridaniye'de büyük bir başarı kazandı.

Mısır Seferinin Sonuçları
" } ] }