{ "title": "Yavuz Sultan Selim Türbesi", "image": "https://www.yavuzsultanselim.gen.tr/images/yavuz-sultan-selim-turbesi.jpg", "date": "19.01.2024 15:09:35", "author": "ekin köse", "article": [ { "article": "
Yavuz Sultan Selim Türbesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Yavuz Selim Cami'nin yanına, Osmanlı Devleti padişahlarının dokuzuncusu olan Yavuz Sultan Selim Han hatıratı olarak oğlu Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1520 senesinde mimar Acem Ali'ye yaptırılmış türbedir. Türbe; beş kemer, dört renkli sütun ve iki sıralı pencerelerden oluşmaktadır. Başında selimi kavuk olan anıtın başucunda Yavuz Sultan Selim Han'ın tahta ilk çıktığı tarih ve öldüğü tarih sırma yazılarla yazılmıştır. Türbenin sekizgen şeklinde planlı bir yapısının olması klasik Osmanlı mimarisi üslubunda olduğunu gösteriyor. Yivli kubbeye sahip olan Yavuz Sultan Selim Han anıtı mermer bir kaide üstünde, sedef kakmalı bir parmaklık içinde, türbenin orta bölümünde yer almaktadır. Türbenin içerisinde; bazı önemli mücadelelerinin, Yavuz Sultan Selim'in kendi ağzından kardeşi Şehzade Korkut'a yazıp gönderdiği mektubunun tablo olarak işlenip, türbe duvarında yerini aldığını görüyoruz. Yavuz Sultan Selim türbesinin iç kısmının sağ tarafı ve sol tarafında bulunan çini panolar dikkat çekiyor. Bu çinilerin 16. Yüzyılın ilk dönemlerine ait sır altı tekniğinde panolar olduğu söyleniyor. Türbe, ağaç işlemesi yönünden de son derece dolgun görünüyor. Giriş kapısı 16. Yüzyılın özelliklerini yansıtan, yoğun iş gücü harcanmış sanat eseri olarak görünüyor. Ayrıca türbenin içerisinde, İslam dini için kutsal yer olarak görünen Kâbe'nin bir maketi bulunuyor.

Fatih Sultan Mehmed'in torunu, İkinci Beyazid'in oğlu ve Kanuni Sultan Süleyman'ın babası olan Yavuz Sultan Selim Han, 1470 yılında Amasya'da dünyaya gelmiştir. Gençliğinde Trabzon sancakbeyliği yapmıştır. 1512 yılında 42 yaşındayken, babasının tahttan ayrılması üzerine Osmanlı padişahı olmuştur. Hemen hemen sekiz yılı biraz aşkın süren saltanatı boyunca babası İkinci Beyazid daha hayattayken kardeşleri Şehzade Korkut ve Şehzade Ahmet ile mücadelede bulunmuştur. Hükümdarlığı süresi içerisinde Kuzey Irak, Lübnan, Filistin, Suriye, Doğu Anadolu, Mısır ve Hicaz'ı Osmanlı topraklarına katarak devletin sınırlarını iki kat genişletmiştir. Ayrıca Mısır'a yaptığı sefer ile Abbasilerde bulunan halifelik emanetini alarak hilafeti Osmanlı Devleti padişahlarına bağlamıştır. 1516 yılında İstanbul'da ilk olacak tersaneyi kurup, bu tersanede gemi gemiler inşa ettirerek büyük bir donanma kurmuştur. 1520 senesinde son seferine doğru yol alırken Çorlu Ovasında hastalanıp vefat etmiştir.
" } ] }