{ "title": "Yavuz Sultan Selimin Hayatı", "image": "https://www.yavuzsultanselim.gen.tr/images/yavuz-sultan-selimin-hayati.jpg", "date": "20.01.2024 12:21:08", "author": "Elif Naz", "article": [ { "article": "Yavuz Sultan Selim'in Hayatı; Osmanlı padişahlarının dokuzuncusu, İslam halifelerinin yetmiş beşincisi, ikinci Beyazıt'ın oğlu, Kanuni Sultan Süleyman'ın babasıdır. Annesi Dul Kadir oğulları Beyliğinden Gülbahar Hatun, eşinin adı Ayşe Hafsa Sultan'dır. Kısa bir padişahlık yapmasına rağmen 8 yıl gibi bir zamanda imparatorluğun sınırlarını iki katına çıkarmıştır.

Babası Beyazıt Amasya Valisi iken 1470 yılında Amasya'da doğan Selim, dedesi Fatih Sultan Mehmet tarafından yetiştirildi. Küçük yaşlardan itibaren devlet adabını, kılıç kullanmayı, ata binmeyi, ok atmayı bizzat dedesi tarafından öğretildi. Bu sebeple üstün yetenekleri olan, bir insan olarak büyüdü. Dedesinin sağlığında, Trabzon'a vali olarak atandı. Babası padişah olduktan sonra ordunun başında birçok sefere çıkarak büyük başarılara imza attı. Babası pek etkili bir padişah olmadığı için babasını tahttan indirerek kendi geçti. Tahta çıktığında ilk hedefi Hint yollarını ele geçirmek ve bu yolları elinde tutan Şah İsmail'i devirmekti. Gözünü budaktan esirgemeyen Yavuz oğlu Süleyman'ı hanedanın başında vekil bırakarak ordunun başında sefere çıktı Şah İsmail'in ordusu ile Çaldıran ovasında büyük bir cenge girip savaşı kazandı. Şah İsmail savaş alanından kaçınca, yıllarca babasının başına dert olan Şah İsmail'i alt ederek büyük bir sorunu ortadan kaldırmış oldu. Ardından 1516 yılında Mısır seferine çıktı. 1517 yılında Abbasilerin elinden halifeliği ve kutsal emanetleri alarak İstanbul' getirdi. Bunun sonucunda Osmanlı dine bağlayıcılık adına büyük bir güç kazanmış oldu. İlk halife olarak Türk tarihine adını yazdırdı. Kısa zamanda büyük başarılara imza atan ve Geniş omuzlu, heybetli ve kudretli bir padişah olan Selim, sert mizacı, yiğit kişiliği sayesinde \"Yavuz\" ismini aldı. Aynı zamanda İslam'a ve ilme çok önem verirdi. Özellikle Arapça ve Farsçayı ana dili gibi konuşup yazabiliyordu. Halifeliğinin üçüncü yılında, daha 49 yaşındayken batı seferi sırasında Şarbon hastalığına bağlı \"aslan pençesi\" isimli bir hastalıktan vefat etti.

Yapmış olduğu savaşlar
Padişahlığı döneminde küçük birkaç ayaklanma olmuş hemen bastırılmıştır. Kısa bir padişahlık yapmış olsa kendinden sonra tahta geçen oğlu Muhteşem Süleyman'a büyük bir hazine bırakmıştır. Askeri alanda büyük yeniliklere imza atmış, donanmanın büyümesini ve yeni tersaneler yapılmasını sağlamış, başta Haliç Tersanesi olmak üzere birçok cami, medrese ve tekke yaptırmış, fakat adına yapılan Sultan Selim Camisini bitiremeden vefat etmiştir. Arapça, Farsça ve Osmanlıca birçok şiir yazmış olan Yavuz Sultan Selim'in eserleri Selim name adlı bir kitapta toplanmıştır. G ünümüzde Aleviler tarafından pek sevilmez. İddiaya göre hükümdarlığı döneminde kızıl baş katliamı yaptığı söylenmektedir. Ama bütün bu söylemler bir rivayetten ibaret olup ispat edilememiştir. 500 çadırlık bir beyliğin üç kıtaya hükmeden imparatorluğa dönüşmesinde etkin rol oynayan ve halifeliği Osmanlıya kazandıran bir İmparatordur Yavuz Sultan Selim.
" } ] }