{ "title": "Yavuz Sultan Selimin Ölümü", "image": "https://www.yavuzsultanselim.gen.tr/images/yavuz-sultan-selimin-olumu.jpg", "date": "21.01.2024 15:03:46", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Yavuz Sultan Selim'in Ölümü, kara çıban denilen ve zamanın kanseri olarak düşünülen bir rahatsızlık yüzünden hastalanarak vefat ettiği bilinmektedir. Yavuz Sultan Selim'in tahta çıktıktan sonra, hükümdarlığı çok kısa süre sonra son bulmuştur. Fakat tahtta kaldığı çok kısa zaman içerisinde, kendisinden sonra padişah olacak olan Sultan Süleyman'ın altın günlerini geçirecek olan Osmanlı Devleti için zeminleri yapmıştır. Mısır'a yapılan seferden sonra, Edirne'ye doğru yola çıktığı sırada, Sırtında çıkan bir çıban hükümdarın zor zamanlar geçirmesine neden olmuştur.

Yavuz Sultan Selim'in Hastalanması

Yavuz Sultan Selim bir anda sırtında çıkan bu çıbanın ağrısına dayanamaz ve çıbanın sıkılarak yok edilmesini ister. Bunun üzerine gittiği hamamda, çıbanın sıktırır. Başhekim olan, tedavi edilmiştir. Fakat çıbanın sıkılmasından kaynaklı olarak oluşan yara, küçülmenin aksine giderek büyümüş ve hükümdarın yorgun ve zayıf düşmesine neden olmuştur. Tedavi sırasında Çorlu'da bulunan ve tedaviden ümidini kesmesi üzerine, vezirlerini yanına çağırarak vasiyetini yazdırmıştır.

Vefat Ettiği Halktan Gizlendi

Şehzade Süleyman Manisa'da valisi olarak görev yapmaktaydı. Yavuz Sultan Selim, hastalığı ağırlaşınca oğlu olan Şehzade Süleyman'a haber yollar, fakat Şehzade Süleyman Çorlu'ya yetişemeden vefat etmiştir. Bu vefatı, Şehzade Süleyman'ı Çorlu'da bulunan karargâha gelene kadar halktan gizlenmiştir.

Yavuz Sultan Selim'in Ölümü üzerine ülkede yas ilan edildi ve yerine geçen oğlu Şehzade Süleyman, Çorlu'ya giderek cenazeyi İstanbul'a getirdiler. 23 Eylül 1520 senesinde Fatih Sultan Mehmed camisinden cenaze namazı kılınarak, Sultan Selim Türbesine defnedilmiştir.

Arkasında Bıraktıkları

Yavuz Sultan Selim'in ölümünden sonra, Kanuni Sultan Süleyman hükümdar oldu ve Sultan Süleyman'ın devrini süreceği zamanı hazırlamış ve altınlarla dolu bir hazine ve çok güçlü bir ordu bırakmıştı. Bu sayede Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı Devleti'nin en güzel zamanını yaşadı.
" } ] }