{ "title": "Yavuz Sultan Selimin Yaptığı Yenilikler", "image": "https://www.yavuzsultanselim.gen.tr/images/yavuz-sultan-selimin-yaptigi-yenilikler.jpg", "date": "20.01.2024 21:38:19", "author": "ezgi kılıç", "article": [ { "article": "Yavuz Sultan Selim'in Yaptığı Yenilikler, Yavuz Sultan Selim'in Mısır'a yaptığı sefer sonucunda kutsal topraklar Osmanlı Devleti'nin egemenliği altına girmiştir. 6 Temmuz 1517 yılında Kutsal Emanetler (Emanet-i Mukaddese) adı verilen ve aralarında Muhammed Peygamber'in hırkası, dişi, sancağı ve kılıcı da bulunan bu eşyalar Hicaz'dan Yavuz Sultan Selim'e gönderilmiştir. Böylece 29 Ağustos 1516 yılında Hilafet, Abbasi soyundan Osmanlı soyuna geçmiştir.

Yavuz Sultan Selim'in Mısır Fethi Sonucunda
Yavuz Sultan Selim'in Askeri Alanda Yaptığı Yenilikler

Yavuz Sultan Selim, Yeniçeri Ocağı'nın ıslahı için ihtiyarlarla ihtiyar heyeti ile anlaşarak bazı tedbirler almıştır. Alınan bu tedbirlere göre Yeniçeri Ağası saray tarafından tayin edilecektir. Yine Ocak Erkan-ı Harbiyesi de saltanat makamınca tayin edilecektir. Bu suretle, yüksek kumanda heyetini çok daha sıkı bağlarla saltanat makamına bağlamıştır.

Yavuz Sultan Selim'in Donanma Alanında Yaptığı Yenilikler

İstanbul'un fethinden itibaren esaslı bir tersane yapılmamıştır. Bizans İmparatorluğu zamanından kalma bir kadırga tersanesi ve Haliç'te küçük de olsa iki tersane bulunmaktaydı. Ancak kadırga tersanesi bakımsızlıktan kullanılmayacak durumda, Haliç'teki tersane ise ihtiyacı karşılayamayacak kadar küçüktü.

Osmanlı Devleti'nin donanmasını geliştirmek isteyen Yavuz Sultan Selim, 1518 yılının Ağustos ayında Edirne'ye gitmeden bu doğrultuda İstanbul'da Frenklerin tersanesine eş bir tersane yapılmasını emretmiştir. Donanmanın geliştirilmesi için hazırlıklar da aynı zamanda devam etti. Her biri 700 tonluk 150 adet gemi için Arap kürekçiler getirildi. Memlukluların Kızıldeniz donanmasının komutanı olan Selman Reis İstanbul'a çağrıldı. Kısa bir zamanda İstanbul ve Gelibolu tersanelerinde 250 adet gemilik bir donanma hazırlandı. Rodos Sen Jan Şövalyelerinin reisi yapılan bu hazırlıkların Rodos'a yönelik olmasından korkarak savunma önlemlerini arttırdı. Yapılan bu donanmayı bir sefer için kullanmaya Yavuz Sultan Selim'in ömrü yetmedi.

Yavuz Sultan Selim'in İmar Alanında Yaptığı Yenilikler

Yavuz Sultan Selim, dedesi Fatih Sultan Mehmet zamanında kullanılan Haliç Tersanesi'nin kapasitesini arttırmıştır. Konya'da bulunan Mevlevi Tekkesi'ne su getirtmiştir. Medreselerin yanında sosyal ve ticari alanda hizmet vermesi için birçok bina inşa ettirmiştir Hayatı yoğun savalar ile geçen Yavuz Sultan Selim, Diyarbakır Fatih Paşa ve Elbistan Ulu Camii inşa ettirmiştir. Ayrıca Şam Salihiye'de Muhyiddin İbn Arabi'ye camii ve imaret inşa ettirmiş ve yinne Muhyiddin İbn Arabi'nin türbesini de bularak yaptırmıştır. I. Selim1516 yılında Şam'a Şam Sultan Selim Camii'sini yaptırmıştır. Ayrıca Mısır Seferi sırasında Hind ve Çin haritalarını da yaptıran Selim'e Piri Reis tarafından 1513 yılında tamamlanan harita, 1517 yılında Mısır'da Piri Reis'in kendisi taradından sunulmuştur. Yavuz Sultan Selim temelini attırdığı İstanbul Sultan Selim Camii'ni bitirmeye ömrü yetmemiş, bu eser oğlu tarafından tamamlanmıştır. Yavuz Sultan Selim yaptırdıklarına ek olarak 1514 yılında İstanbul'da Yavuz Sultan Selim Cüzzamhanesini de yaptırmıştır.
" } ] }